İstanbul Maden İhracatçıları Birliği tarafından organize edilen, üniversitelerin Mimarlık ve İç Mimarlık bölümü öğrencileri ile Doğal Taş sektörünü buluşturmayı ve doğal taşları yakından tanıtmayı hedefleyen “Doğal Taş Tasarım Atölyesi” nin bir yenisi 5 Kasım’da Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlik Fakültesi, Mimarlik Bölümü’nde gerçekleştirildi.
Geleneksel mimarimizin ve sürdürülebilir tasarımların bir parçası olan doğal taş kullanımının yaygınlaştırılması ve geleceğin genç tasarımcıları ile katma değeri yüksek üretilebilir, ticarileştirilebilir özgün ürünlerin tasarlanmasını amaçlayan atölye çalışması iki bölüm olarak yapıldı. Birinci bölümde tüm bölüm öğrencilerine açık sunumlardan, ikinci bölüm ise tasarım yapıldı.
Ahmet Bilal Uzkuç tarafından İstanbul Maden İhracatçıları Birliği’nin tanıtımı ile başlayan ilk sunumda, doğal taşlar ve üretimleri hakkında bilgi verilerek Türkiye ve dünya ekonomisindeki önemi, Doğal taşlar ve üretimleri detaylı açıklandı. Katma değeri yüksek doğal taş ürünlerin neler olduğu ve sektörümüzün bunu gerçekleştirecek genç tasarımcılara niçin ihtiyaç duyduğu anlatıldı. Sonrasında Doç. Dr. Nimet Öztank öğrencilere “Mimaride Doğal Taş & Mermer kullanımı ve Detay Çözümleri” başlıklı sunumu yaptı. Öğrencilere verilen bir projede cephe tasarımını doğal taş ile tasarlamaları ve detaylandırmaları istendi. Öğrencilere tasarımları sırasında seçmiş oldukları taş/taşların uygun olup olmadığı, tasarım temalarına göre hangi yüzey işleme şekillerini kullanabilecekleri, doğal taş ile başka hangi malzemeleri bir arada kullanabilecekleri, Türk taşlarındaki renk ve desen alternatifleri hakkında daha detaylı bilgiler aktarıldı.
Atölye çalışmasının sıcak ve keyifli bir ortamda gerçekleşmesini sağlayan Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşen Çelen Öztürk ve atölye çalışmasına katılan tüm öğrencilere teşekkür ederiz.