İstanbul Mermer Fuarı, İMİB’in artık geleneksel hale gelen Doğal Taş Tasarım Yarışması Ödülleri’ne de ev sahipliği yaptı. Bu yıl 6’ıncısı gerçekleştirilen organizasyona 493 proje ile 185 öğrenci ve 308 profesyonel başvuru geldi. Değerlendirmeler sonucunda 14 proje ödüle layık görüldü. 66 proje ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi ilk sırayı aldı. 44 projeyle Anadolu Üniversitesi ikinci, 37 projeyle de İTÜ üçüncü oldu.
Ödül öncesi kısa bir konuşma yapan İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kahyaoğlu, “Aslında mermer hayattır.kimine göre çok soğuk, kimine göre mezar taşıdır. Mermer öyle değerli bir malzemedir ki, kestiğinizde dünyanın en önemli ressamlarının bile çizemeyeceği desenlerle doludur. Bu sektöre ve bu yarışmaya emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu. Ardından ödül törenine geçildi.
ÖĞRENCİ KATEGORİSİ
DEKORATİF ÜRÜNLER – BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ/CALEO (BURAK KOÇAK MSGS ÜNİVERSİTESİ)
Caleo iç mekanlar için tasarlanmış bir ısıtıcıdır. Ateş insan için eski devirlerden beri çok önemli olmuştur. Ateş eski çağlarda güvenlik için, yemek pişirmek için ve aydınlanma için kullanılırdı. Bu sebeple günümüzde hala ateş insan bilinçaltında önemli bir yere sahiptir. Caleo insanı rahatlatan ve kendini güvende hissetmesini sağlayan bu öğeyi yeniden evlerimize getirmeyi hedeflemiştir.
YER DÖŞEMESİ VE DUVAR KAPLAMASI – İKİNCİLİK ÖDÜLÜ/BAMBOO (İREM KAYDU MSGS ÜNİVERSİTESİ)
“BAMBOO” mermer mamülden tasarlanmış bir duvar panelidir. 5 farklı panel tipi vardır. Kullanılcak duvarın boyutuna göre farklı sayıda paneller yanayana getirilerek bütün bir görüntü oluşturulur. Birbirine uyumlu farklı boyutlarda ve aralıklarda mermer paneller üzerine kanallar açılmıştır. Kanalların içerisine farklı boyutlardaki tüpler uyum içerisinde yerleştirilmiştir.
‘’BAMBOO’’ duvar paneli sadece estetik bir etkiye sahip değil aynı zamanda işlevsel bir amaca sahiptir. Yerleştirilen tüplerden bir kısmı onyx tipi mermer kullanılarak içerine aydınlatma yerleştirilmiştir. Ürün tasarlanırken doğadan ilham alınarak bambu ağaçlarından esinlenilmiştir.
DEKORATİF ÜRÜNLER – ÜÇÜNCÜLÜK ÖDÜLÜ/KEYF-İ ÇAY (AYBÜKE GÖLER- KORAL ORAL ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ)
“Keyf-i Çay” mermerin doku özelliğini kullanarak kullanıcılara geçmişten gelen geleneği sürdürmeyi amaçlamaktadır.
Sabah kahvaltısında çaydanlığın ocaktan alınıp masaya konulması, akşamları ise televizyon karşısında sıcak çay yudumlamak gibi kullanıcıya iki farklı konsepte kullanılması için tasarlanmıştır. Ortasına küçük bir mum konularak bardak veya çaydanlıkta ki çayın içim süresi boyunca sıcak kalmasını sağlamaktadır. Seri üretime uygun bir biçimde tasarlanan Keyf-i Çay, iki opsiyonlu olarak sunulmaktadır. Üç parçaya ayrılıp CNC ile kesim işlemi tamamlandıktan sonra yapıştırılabilir böylece üç farklı renk ve taş seçeneği ile sunulabilir veya tek bir parçadan ve renkten oyma işlemi tamalandıktan sonra sunulabilir.”
PROFESYONEL KATEGORİ
DEKORATİF ÜRÜNLER – BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ/DOME (EDİZALP AKIN KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ)
Dome; yaz aylarında dış ortamlarda sinekleri insanlardan uzak tutmak için tasarlanmıştır. İç kısmında spiral sinek kovucu barındırır. Alt haznesine sinek kovucu yerleştirilir. Üst kısmıda yerleştirilip kapatıldığı zaman dıştan gelecek darbelere karşı devrilmesini engeller ve yanmaktan oluşan küllerini muhafaza eder. Hepsi yanıp kül olduğu zaman alt kısımdaki kül dökülür ve yeni sinek kovucu yerleştirilir. Üst kısımdaki delikler dumanın bulunduğu ortama en rahat şekilde yayılması göz önünde bulundurularak açılmıştır. Deliklerden çıkan dumanla , Türk hamamının kubbesinden çıkan sıcak hava buharı metaforu oluşturulmuştur. Bu yüzden kubbe anlamına gelen ‘’Dome’’ ürüne ismini vermiştir.
OTEL LOBİSİ VE AVM GİRİŞİ– İKİNCİLİK ÖDÜLÜ/SLIDE SANDS (FATİH KUZU. OZAN YALÇIN/MSGS ÜNİVERSİTESİ)
Dikey mermer blokların alt ve üst hareketli sabitleyiciler arasına girerek ray üzerinde hareket ettirilmesiyle farklı kullanımlar oluşturur.Ve bu sabitleyiciler dikey raylar üzerindeki 3 cm aralıklı deliklere bloklanarak mermer bloklar sabitlenir. Böylece hareketli, sabitlenebilen ve farklı boyutlardaki mermerlerin kullanımına açık bir sistem oluşturur. Tasarım Otel Lobileri ve AVM Girişlerinde yeni bir konsept sağlayacaktır.Bu mekanlarda tasarımın rahatlıkla değişebilir olması yüzeylerde doku yeniliği sağlaması ve sıradanlık anlayışından uzaklaşması gibi özellikleriyle yeni bir katma değer yaratacaktır.Mekan ve kullanıcı arasındaki iletişimi güçlendirecek.Farklı mekan ve kullanıcıların ihtiyaçlarına cevap verebilen bir çözüm sunacaktır.
DEKORATİF ÜRÜNLER – ÜÇÜNCÜLÜK ÖDÜLÜ/HALLEY (MEHMET ALİ ŞANLI-FİLİZ YILDIZ KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ)
Doğal taş dendiğinde göktaşları hemen hemen herkesin aklına gelecektir. Etrafını aydınlatan bir taş fikri yolumuza ışık tuttu. Bahçe ve yeşil alan aydınlatması olarak tasarlanan ‘HALLEY’ kaya parçalarının doğal çatlaklarından süzülen ışıklarla etrafını aydınlatmaktadır.
ÖĞRENCİ KATEGORİSİ MANSİYON ÖDÜLLERİ